Tips Menghafaz Al-Quran 1

  • Mestilah dimulakan niat untuk menghafaz ayat-ayat al-Quran itu kerana Allah.
  • Menggunakan naskhah al-Quran yang sama setiap kali membaca, menghafaz, dan membuat rujukan (semakan bacaan). Ini bertujuan mengelakkan kekeliruan tempat (kedudukan) ayat yang dihafaz. Tempat ayat atau posisi memainkan peranan penting dan amat berpengaruh dalam memberi kesan kepada hafazan anda.
  • Gunakan naskhah al-Quran mushaf Uthmani kerana kedudukan, struktur, dan susunan ayat-nya di atur dalam bentuk yang mudah untuk dihafaz, dirujuk, dan di ingati.
  • Ayat atau surah yang hendak di hafaz hendaklah di lancarkan bacaanya terlebih dahulu. Pastikan tajwidnya dengan betul. Sebagai contoh hendak hafaz surah Ali-Imran. Mulakan dari muka surat yang pertama surah tersebut. Lancarkan muka surat yang pertama itu dahulu.
  • Bacaan hendaklah diulang-ulang sehingga betul-betul lancar. Pastikan tidak mula menghafaz ayat lain sebelum bacaan betul-betul lancar kerana ini akan menjadikan anda mudah lupa semula ayat tersebut dan mungkin juga mengakibatkan hafazan anda bercelaru. Cara yang saya sarankan adalah dengan mengulang satu-satu ayat sekurang-kurangnya sebanyak 60 kali. 5 kali menatap mushaf, dan 5 kali menutup mushaf.
  • Mulakan hafazan dari ayat ke ayat. Pastikan hafazan mengikut langkah. Hafaz dahulu ayat yang pertama sehingga hafaz (baca ayat pertama berulang-ulang kali sebagai satu cara menghafaz yang baik), barulah berpindah ke ayat yang kedua. Kemudian hafaz ayat ke kedua, ulang balik dari ayat yang pertama. Kemudian baru masuk ayat yang seterusnya.
  • Pastikan ada kawan atau ustaz/ustazah yang dipercayai ilmu tajwidnya dan baik bacaannya untuk anda tasmi’ (memperdengarkan atau semak) bacaan dan hafazan anda.
  • Amalkan membaca ayat-ayat yang telah anda hafaz dalam solat-solat yang anda lakukan. Banyakkan solat sunat sebagai satu cara yang baik bagi melatih bacaan ayat-ayat yang telah dihafaz. Ini bertujuan membiasakan ayat-ayat yang telah di hafaz ke dalam amalan harian anda.
  • Amalkan membaca ayat-ayat Quran yang telah anda hafaz di mana-mana sahaja sebagai zikir atau lantunan hati atau mulut. Contohnya, ketika memandu dalam kereta, ketika lapang, ketika hendak tidur, dan lain-lain yang di fikirkan baik. Hal ini akan menambahkan lagi keupayaan anda untuk mengingati ayat-ayat hafazan tersebut.
  • Amalkan memakan manisan seperti kurma atau madu bagi tujuan menguatkan daya ingatan.
  • Jauhi amalan maksiat. Jaga bicara lidah, jaga kewajipan dan adab sebagai muslim.
  • Tanamkan semangat yang kuat untuk menghafaz bukan sekadar suka-suka. Cuba hafaz sebanyak mungkin. Insya’ Allah sehingga hafiz, walaupun memakan masa yang lama.
  • Banyakkan memohon doa kepada Allah supaya di permudahkan hati dan minda untuk menerima al-Quran.
  • Pilih waktu yang sesuai untuk menghafaz. Sebagai contoh, waktu selepas solat fardhu. Utamakan sebelum waktu subuh atau selepas subuh kerana waktu ini tenang dan damai. Pastikan istiqamah dengan waktu yang anda gunakan untuk menghafaz.
  • Tidak perlu menghafaz secara terburu-buru. Biar sedikit-sedikit, asalkan istiqamah dan berkesan.

Semoga tips-tips ini dapat memberi suntikan motivasi kepada para pembaca dan sahabat yang saya kasihi sekalian. Mudah-mudahan Allah mengurniakan izin-Nya, barakah dan kemudahan dalam segala usaha. Kuatkan semangat untuk merealisasikan segala azam dan impian murni untuk kebaikan akhirat kita bersama.

Salam sayang dari saya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s